+381 11 43 88 627

VPN i zašto ga treba koristiti?

  • Restop
  • 03. Avgust 2022
Šta je VPN i zašto ga treba koristiti?
Šta je VPN: kratak rezime

VPN stvara bezbednu vezu između Vas i interneta. Kada se povežete na internet preko VPN-a, sav Vaš promet podataka se šalje kroz šifrovani virtuelni tunel. Ovo ima više prednosti:
- Bićete anonimniji na internetu: vaša prava IP adresa i lokacija biće skriveni.
- Bićete bezbedniji na internetu: šifrovani tunel će sprečiti hakere i sajber kriminalce i Vaš uređaj neće biti tako ranjiv na napade.
- Bićete slobodniji na internetu: koristeći različite IP adrese, moći ćete da pristupite veb lokacijama i onlajn uslugama koje bi inače bile blokirane.

Da li želite da počnete da koristite VPN? Preporučujemo EkpressVPN. Ovaj VPN ima mnogo opcija, nudi snažnu sigurnost i dobro se pokazao na našim testovima. Čak je uspeo da zauzme mesto broj jedan!

Sve više ljudi je čulo za VPN ili ga već koristi. Na ovoj stranici možete saznati šta je VPN, kako funkcioniše i koje prednosti i mogućnosti vam VPN donosi. Takođe ćemo vam reći o nekoliko odličnih VPN provajdera koje biste možda želeli da isprobate i sami.

Šta je VPN?

Nazad na osnove. VPN je skraćenica od Virtuelna privatna mreža. Korišćenje VPN-a je jednostavan i efikasan način da povećate svoju bezbednost, privatnost i slobodu na mreži.
Kada koristite internet, postoji stalan proces Vašeg uređaja koji razmenjuje podatke sa drugim stranama na vebu. VPN stvara siguran tunel između Vašeg uređaja (npr. pametnog telefona ili laptopa) i interneta. VPN Vam omogućava da pošaljete svoje podatke preko šifrovane, bezbedne veze na spoljni server: VPN server. Odatle će Vaši podaci biti poslani dalje do odredišta na internetu.
Preusmeravanje Vašeg internet saobraćaja preko VPN servera ima nekoliko prednosti. Prvo, pomaže Vam da sakrijete svoj identitet na mreži. Drugo, štiti vaše podatke. I treće, omogućava Vam slobodnije korišćenje interneta.

Kako funkcioniše VPN?

Povezivanje na VPN je generalno prilično jednostavno. Nakon što se pretplatite na VPN provajdera, preuzimate i instalirate VPN softver. Zatim izaberete server na koji želite da se povežete, a VPN će uraditi ostalo.

Kada se veza uspostavi, sa vašim podacima će se desiti sledeće:
- VPN softver na Vašem računaru šifruje vaš promet podataka i šalje ga na VPN server preko bezbedne veze. Podaci takođe idu preko Vašeg Internet provajdera, ali više ne mogu da njuškaju zbog šifrovanja.
- VPN server dešifruje šifrovane podatke sa Vašeg računara.
- VPN server će poslati Vaše podatke na internet i dobiti odgovor, koji je namenjen vama, korisniku.
- VPN server zatim ponovo šifruje saobraćaj i šalje Vam se nazad.
- VPN-softver na Vašem uređaju će dešifrovati podatke kako biste mogli da ih razumete i koristite.

Izvor: vpnoverview.com